Останні новини

Вибір редакції

ситуація в енергосистемі станом на 9 травня


Увечері 9 травня, з 18:00 до 24:00, в Україні діятимуть графіки обмеження потужності для промислових споживачів. Якщо споживання зростатиме, можливе застосування аварійних відключень побутових споживачів

Про це повідомили пресслужби Міненерго та Укренерго.

На ранок в Україні були знеструмлені 411 населених пунктів. Через бойові дії є нові знеструмлення у Донецькій, Запорізькій і Харківській областях.

 

Споживання та генерація

 

 

 

В енергосистемі протягом майже всієї доби, за винятком денних годин, фіксують значний дефіцит електроенергії. Через масштабні пошкодження українські електростанції не можуть виробляти стільки ж електроенергії, як до атаки. Вдень обсяг дефіциту електроенергії зменшується завдяки активній роботі електростанцій на ВДЕ. В інші години нестача електроенергії є значною.

Минулої доби потреби споживачів покривали власною генерацією, комерційним імпортом та аварійною допомогою, яку залучали з енергосистем Польщі, Румунії та Словаччини. Сумарний обсяг екстреного постачання становив близько 3% добового споживання електроенергії. 

Сьогодні на запит України вже здійснювалося аварійне постачання електроенергії від Польщі, Румунії та Словаччини. Залучення аварійної допомоги передбачається й у години вечірнього максимуму споживання електроенергії.

Сьогодні ввечері, з 18:00 до 24:00, діятимуть графіки обмеження потужності для промислових споживачів. Якщо споживання продовжить зростати, можливе застосування аварійних відключень, яке торкнеться й побутових споживачів.

Через мережеві обмеження на лініях оператора системи передачі вчора застосовувалися графіки відключень у Харківській області та для промисловості – у Кривому Розі. Обмеження в цих регіонах діють і сьогодні. Також 8 травня з 18:00 до 23:00 у всіх регіонах, крім Херсонської області, застосовували обмеження промислових споживачів. Електропостачання побутових споживачів не обмежувалося.

У південних регіонах, щоб не допустити перевантаження обладнання однієї з високовольтних підстанцій, оператор системи передачі з 10:35 до 16:05 обмежував виробництво електроенергії з ВДЕ.

Імпорт і експорт

Україна застосовує імпорт електроенергії протягом доби з Румунії, Словаччини, Польщі, Угорщини, Молдови загальним обсягом 16 699 МВт*год, з максимальною потужністю в окремі години до 1 418 МВт. 

Експорту не буде.





Посилання